fbpx

ZAŠTO ODABRATI DRVENE PODOVE?

ZAŠTO IZABRATI DRVENE PODOVE?

Izbor drvenih podova je važan korak u procesu ukrašavanja vašeg doma. To je vrsta izbora sa kojom se samo možete suočiti jednom u životu I  trebaće vam pristup do pouzdanih informacija, suprotstavljenih mišljenja i raznih pretraživanja na internetu. Ili se pak možete oslonite na savete prijatelja i porodice.

Koju vrstu parketa izabrati?

Može li se koristiti I u kupatilu i kuhinji?

Kakva vrsta drveta, koja završna obrada najbolje odgovara vašem životnom stilu?

 

Naš vodič Listone Giordano će vam pomoći u rešavanje ovih i mnogih drugih pitanja kada su drveni podovi u pitanju.

Jednostavno i jasno.

ZAŠTO DRVO?

Drvo je jedinstven materijal: priroda ga je stvorila a vreme ga je osmislilo To je materijal koji je imao odlučujuću ulogu u istoriji umetnosti, građevinarstvu, najgenijalnijih izuma, našie kulinarske i domaće kulture. Nijedan drugi materijal nije bio tako blisko isprepleten sa pričom o čovečanstvu. Toliko da se u glavnim drevnim jezicima reči „materijal” i „drvo” su zapravo bile sinonim. Nisu svi svesni toga i danas veliki deo obećanja za zdravu budućnost naše planete u velikoj meri zavisi od odgovornog korišćenja drveta.

NEISCRPAN RESURS

Drvo je materijal koji je priroda načinila prema pravila prirode. U poređenju sa mnogim drugim sirovinama – npr naslage kamena, metala ili fosilnih goriva – drvo je potencijalno neiscrpan resurs jer raste pod zracima sunca, a hrani se na kiši. Drvo ima spor životni ciklus, ali je potpuno ekološki i kontinuirano obnovljiv ako se šuma u ​​kojoj raste pažljivo čuva. Obrađena šuma, kao polja zasađena usevima, ne samo da daje bolje plodove, već nudi društvu razne pogodnosti. Šume kojima upravlja čovek, sa kontrolisanim ciklusima rasta koji favorizuju upotrebu drveta i njegovu regeneraciju, zapravo može da obezbedi zemlji više kiseonika. Drveće može apsorbovati veće nivoe ugljen-dioksida i, što je još važnije, zadržati ga. Šuma kultivisana u skladu sa pravilima pravilnog upravljanja, kako raste, ne samo da obezbeđuje stalnu nabavku drveta – zaista jedinstveno materijal koji je svestran koliko i lep – ali takođe igra vitalnu ulogu u očuvanju kvaliteta vazduha koji udišemo, on reguliše tlo hidrogeološka ravnoteža i štiti pejzaž. Drvo kojim se upravlja na ovaj način ne stvaraju bilo kakvu štetu po životnu sredinu, kao kamenolom ili rudnik.

To je zaista proizvod bez uticaja.

PRAVO DRVO ILI VIŠE DRVO?

Danas na tržištu postoji mnogo proizvoda koji se mogu zameniti sa pravim drvenim podovima, ali samo jer oponašaju izgled. Najviše uobičajeni od njih su plastični podovi sa efektom drveta, limovi i keramičke pločice. U prvu kategoriju spadaju vinil, melamin i laminati. Ovi proizvodi sastoje se od kompozitnih materijala prekrivenih tankim slojem plastične ili dekorativne folije napravljene na posebnom papiru ili laminat, koji može da reprodukuje skoro bilo koji obrazac ili dizajn. Imitacije stvorene digitalnim štampanjem na keramičkim pločicama je isto tako uobičajeno. Iako je oko lako prevariti, samo dodirnite rukom i osetićete razliku. Nije toliko u pitanju estetika, koliko suština. Prava stvar se ne može imitirati… nikada. To je vrednost koju prepoznajemo u ljudima oko nas, ali je i u stvarima sa kojima smo bliski svakodnevni kontakt. Naš dom nas odražava. Sa pravim drvetom izrazićete istinsku toplinu i prirodnost. Isto ne važi i za veštačko drvo.

Da li biste ikada nekome poklonili plastični cvet da izrazite svoja prava osećanja?

Povezane teme

Koji tip parketa izabrati

Koji tip parketa izabrati

 

Vodič za odabir Boje parketa

Vodič za odabir Boje parketa

 

social position