fbpx

LISTONE GIORDANO, 6 VREDNOSTI KOJE PRAVE RAZLIKU II DEO

4. VISOKA ZAŠTITA PARKETA ZA LEPOTU KOJA TRAJE GODINAMA - ČISTA RADOST ZA NAŠA ČULA.

Parketi Listone Giordano

Listone Giordano završni slojevi za parket su poznati širom sveta po njihovoj jedinstvenosti. Ova karakteristika je plod dugogidišnjih istraživanja sa jednim ciljem, a to je da omogući potpuno zadovoljstvo korisnicima za ceo život. Oni treba da uživaju u svojim podovima, u svakom pogledu – i u obliku, i u formi. Mislili smo na one koji će ga koristiti kao bezbedno i zdravo igralište; na najmlađe, kojima je potrebna stabilna baza za učenje prvih koraka; na one koji će jutrima hodati bosi kako bi se povezali sa svojim korenima, baš kao kada hodaju po plaži ili na polju meke trave; ali i na one kojima je potrebno da napune baterije i opustite se na kraju dana.

Ovaj pod je spreman i za mnogo zahtevnije korisnike – za naše četvoronožne prijatelje, rasejane kuvare i bezbrižne kupače. Nismo zaboravili ni one koji će jednostavno hodati po njemu iz dana u dan, svake godine, niti one koji će s vremena na vreme posvetiti malo vremena da bi ga dugoročno održavali čistim i lepim. Da bi završna obrada najbolje odgovarala nečijim potrebama, treba uzeti u obzir niz faktora.

Neki ljudi su vođeni instinktivnom privlačnošću, drugi racionalnim rasuđivanjem. Dobro izabran pod treba da zadovolji estetske potrebe sa jedne strane, i efikasnost u pogledu zaštite kao i praktičnost sa druge strane. Ove stavke zajedno su savršeni vodiči za pronalaženje pravog parketa za vas.

LISTONE GIORDANO ZAŠTITNI PREMAZI

Listone Giordano je osmislio zaštitne tretmane u tri različite kategorije: lak bez rastvarača, završni premaz na bazi vode, prirodni uljani premaz. Svi oni štite drvo efikasno. Ali svaki tip daje drugačiji odgovor u potrazi za ravnotežom između praktičnosti i prirodnosti, ili između lepote i dodira.

xplus naturplus mattplus premaz

XPLUS, NATURPLUS, MATTPLUS.

LISTONE GIORDANO LAKOVI ZA MAKSIMUM ZAŠTITE, BEZ ODRŽAVANJA.

Xplus, Naturplus i Mattplus su dobro poznata rešenja koje nudi Listone Giordano za lakiranje parketa. Oni pružaju elegantnu lepotu i potpunu jednostavnost upotrebe. To su lakovi sa UV zaštitom površine sa 100% suvim ostatkom (tj. bez ikakvih rastvarača). Svi su visoko otporni i ne zahtevaju dodatno održavanje.

Xplus obezbeđuje glatku površinu sa polusjajnim završnim slojem od oko 18 GU.

Naturplus je za površine koje se obrađuju nežnim četkanjem, tako da on ističe teksturu prirodnog drveta. Ima svoj satenski sjaj od 8 GU.

U poređenju sa prethodnim tretmanima, Mattplus ide još dalje u očuvanju prirodne boje i taktilnosti hrasta u originalu. Najprozirniji je od svih završnih premaza, sa 4 GU.

Svi lakovi Listone Giordano imaju izuzetan balans između elastičnosti i tvrdoće, a to su vitalno značajni parametri za obezbeđivanje najvećeg otpora na habanje.

Sjaj laka se meri optičkim uređajem poznatim kao merač sjaja, koji određuje količinu svetlosti koja se odbija od površine pod određenim uglom. Rezultat je izržen u jedinicama (GU) na skali od 0 do 100, pri čemu najniži odgovara najmanjem sjaju i najvišem nivou prozirnosti. Više vrednosti su, naravno, sjajnije. Vrednosti Listone Giordano se odnose na merenje pod uglom od 60°.

INVISIBLE TOUCH. ZAVRŠNA OBLOGA NA VODENOJ BAZI, ZA POTPUNI DOŽIVLJAJ DRVETA, U NAJČISTIJEM SMISLU.

 

Invisible Touch je posebna završna obrada na bazi vode koja se prirodno suši, čuva prvobitnu boju i teksturu različitih vrsta drveta. Efekat je izgled sirovog poda, kao da je bez obrade, ali sa svim sigurnosnim karakteristikama pouzdanog zaštitnog sloja. Ima izrazito nizak faktor stakla (4 GU). Zbog svoje posebne formule, ona ograničava prirodnu oksidacija drveta, pa tako poboljšava prirodnu estetiku svake vrste drveta, dovodeći do izražaja njihov originalni oblik. To je elegantna završna obrada koja omogućava lako čišćenje i idealna je za stambenu upotrebu. Ona je odlična i za popravku malih površina koje su oštećene.

3. OLEONATURE ULJANI PREMAZ ZA BESKONAČNU PRIRODNU ZAŠTITU.

OLEONATURE ULJANI PREMAZ ZA BESKONAČNU PRIRODNU ZAŠTITU

 

Oleonature je posebna završna obrada sa biljnim ekstraktima, koji je dizajnirao Listone Giordano kako bi pružio visoke performanse prirodne zaštite. Ulje prodire duboko u drvo i održava ga u sjajnom obliku. To je obnovljiva hrana koja je beskrajna. Njegova lepota i neverovatno prijatna tekstura se mešaju sa tehničkim karakteristikama završne obrade koja omogućava lako čišćenje i negu. Može se koristiti kod saniranja manjih oštećenja.

ZA SVE POVRŠINE PREMAZANE ZAŠTITNIM SLOJEM. ČISTO JE GREEN (SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE).

Evo šta je potrebno da podovi Listone Giordano budu čisti:

  1. koristite dobar usisivač da uklonite svu suvu, čvrstu prljavštinu.
  2. Obrišite pod običnom krpom i vodom u koji ste rastvorili specijalni zeleni deterdžent

(2%, ili pola šolje na svakih pet litara vode).

Dodatak Cristalcare® obnavlja antibakterijsku zaštitu. Prema tome, možete čistiti pod koliko god želite.

ODRŽAVANJE PARKETA

Ako se redovno peru, lakovi ne zahtevaju nikakvo dodatno održavanje.

Uljane premazi i oni na vodenoj bazi zahtevaju samo malo dodatnog napora. Samo jedan trenutak treba da odvojite, a nagrada je viši nivo besprekorne lepote. Sve što treba da uradite, pa da vratite originalni sjaj jeste da negujete, tj nahranite drvo. Koliko često i kako to treba da uradite? Sada i opet, i to vrlo lako. Samo na čistu krpu stavite odgovarajuću količinu proizvoda VITANOVA ili REVIVO i ravnomerno rasporedite.

U normalnim uslovima Listone Giordano lakovi za završni sloj, obezbeđuju parketu dugotrajnost bez dodatnog održavanja. Redovno čišćenje, samo po sebi održava površinu večno mladom, u svakom trenutku.

INVISIBLE TOUCH ZAVRŠNI PREMAZ OSTAJE ŽIV I ZDRAV SA VITANOVA SREDSTVOM ZA NEGU

Invisible Touch završni sloj ima svoj ekskluzivni proizvod za periodično održavanje: Vitanova. To je tretman, koji možete primeniti normalnim alatima za čišćenje kako biste osigurali dugotrajnu zaštitu i lepotu vašeg poda na duge staze. Vanredno održavanje će biti vrlo retko, a možda i nikada.

Sa Vitanova negom je lako. Prebrišite pod tim sredstvom, pustite da upije kratko I pod je već spreman. Mali napor za veliku korist. Koliko često to treba raditi? To zavisi od frekventnosti prostorije, ali jednom godišnje je obično više nego dovoljno.

Vitanova formula uključuje Cristalcare® antibakterijsku tehnologiju i na taj način pomaže da svojstva samočišćenja završne obrade ostanu netaknuta tokom vremena. Pre nego što primenite Vitanovu, mi

predlažemo da temeljno očistite pod sa dvostrukom dozom GREEN-a.

OLEONATURE ULJANI PREMAZ, FIT I ZDRAV SA PREPARATOM ZA NEGU REVIVO.

 

Oleonature ima ekskluzivni proizvod za periodično održavanje Revivo. Tretman koji se lako nanosi uobičajnim kućnim alatima za čišćenje, obezbeđujući dugotrajnu zaštitu i lepotu. Pustite da kratko upije I prebrišite. Koliko često treba koristiti Revivo? To zavisi od intenziteta frekventnosti prostorije, ali jednom godišnje je obično dovoljno. Veoma se razlikuje od staromodnih tretmana, koji se i danas nalaze na tržištu. Kada treba tretirati parket Revivo srdstvom? Kad uvidite da se neki oblasti suvlje od drugih, pa ih je potrebno hraniti da bi povratili vitalnost. Baš kao biljka u saksiji koja pokazuje da joj je potrebno malo vode. Posebna formula je napravljena od pčelinjeg voska, šafranovog ulja, tungovog ulja, propolisa i voska karnauba. Ovo, ne samo da osigurava pojačan zaštitni faktor, već je antivirusno, antigljivično i prirodni je baktericid, čime se jača svojstva samočišćenja. Pre nego što primenite Revivo, predlažemo da temeljno očistite pod dvostrukom dozom Green-a.

5. BUDUĆNOST NAŠE ŽIVOTNE SREDINE ZAVISI OD NAŠIH IZBORA.

„Ponekad nas navode da verujemo da zemlja pripada nama, kao nasledstvo koje su nam ostavili naši roditelji. Činjenica je da je zemlja prepuštena našoj brizi i brizi naše dece.” Ova stara indijska izreka nas poziva da razmislimoi o posledicama izbora koje pravimo. Čak i stvari koje odlučimo da kupimo utiču na to kakva će biti budućnost. Vaš novi pod će biti sa Vama za ceo život, i sa generacijama koje dolaze. Zar ne mislite da bi trebalo da znate odakle dolazi, ko ga je napravio i kako? Naučiti više o svakom aspektu i biti odgovoran za sopstvene izbore podstiče dobru praksu. I čineći to, doprinosimo obezbeđivanju boljeg sveta za život naše dece i njihovih potomaka. “There is no planet B” – I zato čuvajmo našu planetu!

LISTONE GIORDANO ODRŽIV IZBOR.

Listone Giordano fabrika je ugnežđena u srcu Umbrije, okružena zelenim brdima i organskim vinogradima. Baš mislimo ugnežđena, jer je zgrada zapravo bila dizajnirana da se neprimetno uklopi u selo oko njega. Bila je, takođe dizajnirana da poštuje vazduh, zemlju i čistoću vode, ali i okolni pejzaž. Da troši što je moguće manje energije i da ponovo koristi sve što može na najbolji mogući način. Podovi koji krase najlepše kuće na svetu su oni po kojima hodamo svaki dan. Po istim tim podovima su naša deca naučila da hodaju, a i njihova deca će tu napraviti svoje prve korake. Ovo je pretpostavka sa kojom smo započeli, koja vodi svaku našu odluku. Sve ostalo je posledica, prirodni sledeći korak. Ne pitamo se kojim putem idemo dalje. Mi sledimo samo ono što je održivo.

 

FRANCUSKA ŠKOLA ŠUMARSTVA

U francuskom regionu Burgundijji, Listone Giordano je učio tajne metode šumarstva, čuvane vekovima. Francuska je poznata po modelima ekološki održivog gazdovanja šumama. Vekovima je to znanje negovala, dopunjavala i prenosila na mlađe generacije i na taj način sačuvala masovnu baštinu velikih šumskih prostranstava. Govorimo o, oko 16 miliona hektara, zapravo, više od trećine svoje teritorije. Svako drvo se broji, kultiviše i seče kada sazre, nakon čega počinje presađivanje i ciklus počinje iznova. Sve je u skladu sa drevnim tradicijama. Istorija upravljanja šumama u Francuskoj seže daleko u prošlost. Prvi dokument o njemu datira iz srednjeg veka, kada su monaški redovi ljubomorno čuvali ovaj dragoceni resurs. Ista pravila koja su primenjivali tada i danas čuvaju zdravlje starih francuskih šuma, pazeći da se, i dalje ispravno koriste, obezbeđujući njihov progresivni rast. Jedna činjenica često objašnjava više od hiljadu reči. Pravilna predaja šume narednoj generaciji i poštovanje strogih pravila održivog upravljanja, dovela je do toga da se utrostručio prinos drveta za obradu.

ITALIJA. ODRŽIVA ŠUMA U KOJOJ RASTE 22000 HRASTOVA

U Umbriji, 1999. godine, Listone Giordano se uključio u projekata najvažnijeg pošumljavanja tvrdog drveta koje je Italija ikada videla. Tada je zasađeno oko 22.000 novih hrastova. Projekat je pokrivao površinu veću od 150 hektara. Prvi put je Italija dobila međunarodni sertifikat o očuvanju održivih šuma PEFCTM i FSC®. To pokazuje, da je dobro gazdovanje šumama stil koji zadovoljava najnaprednije kriterijume za ekološku, ekonomsku i društvenu održivost.

Šuma u Citta della Pieve, na osnovu ciklusa sazrevanja od 150 godina, predstavlja opipljivu stvarnost. Okruženju je osigurana budućnost samo ako je osmišljeno dugoročno planiranje koje poštuje biološki ritam, jer priroda ima svoj sopstveni sat. Iskustvo stečeno u Citta rezervat della Pieve je model za svo italijansko šumarstvo. Institutima je dostupna neobična laboratorija na otvorenom pomoću koje mogu da usavrše svoje veštine gazdovanja šumama, kao i alati pomoću kojih mogu da iskoriste svoje znanje na međunarodnom nivou za projekte eko sertifikacije. Ali pre svega, dostupna je školama, pa tako mogu da se obrazuju buduće generacije, a posebno da se edukuju o tome šta znači poštovanje životne sredine, i šta znači dugoročno planiranje.

 

PROIZVODNJA LEPOTE U OKVIRIMA PRIRODE. VISOKO UVAŽENI IZBOR

Listone Giordano oživljava u srcu Umbrije u fabrici koja je smeštena u jedinstvenom pejzažu. Objekat za proizvodnju je dizajniran tako da se neprimetno uklapa u okolni krajolik. Poštovanje vazduha, zemljišta, podzemnih voda i pejzaža, svih tih važnih komponenti koje su, od samog početka, uticale na projekat. Posebna pažnja bila je na uštedi energije, oporavku, kao I na reciklaži proizvodnog ostatka. Zato je proizvodni pogon Listone Giordano bio među prvima koji su primili ISO 14001 sertifikat, tj. međunarodno priznanje za posvećenost kompanije u smanjivanju zagađenja na minimum i uticaja na životnu sredinu industrijskih postrojenja. To je model projekta koji je predstavljen na KSIII međunarodnom Bijenalu arhitekture u Veneciji, kao primer industrijskog preduzeće koje se zaista pridržava tim vrednostima.

OVO JE MOJA ŠUMA. DRUŠTVENA ODGOVORNOST LISTONE GIORDANO

 

“Ovo je moja šuma” je projekat o društvenoj odgovornosti Listone Giordano. Taj projekat nije samo usmeren na brigu o šumama, nego i da vodi računa o svim lepim stvarima koje nas okružuju, stvarima koje u potpunosti zaslužuju da budu zaštićene. To je odlučujuća afirmacija koja pokazuje snažan čin volje. To je vapaj onoga ko namerava da brani svoj sopstveni kutak sveta, bilo šta da on predstavlja: šumu, kuću, grad, trg, malo selo, ili čak samo ideju. Odlučan gest aktivnog učešća i deklaracija vođena istim duhom kojom su se Listone Giordano, a i porodica Margariteli obavezali – na održivo gazdovanje šumama decenijama. To je poziv mnogima koji grade budućnost, koji vole da uče, da dele i šire vrednosti starajući se o onome što im je najdraže i suštinski važno za postojanje.

6. NAŠE ZDRAVLJE! ONO JE UVEK NA PRVOM MESTU

Zdravlje je najveća vrednost o kojoj se ne može pregovarati. Ipak je često ugrožena spoljnim faktorima kojih, često nismo ni svesni. Ne samo van kuće, na zagađenom vazduhu, već i lošim prehrambenim navikama i načinom života i ritmom koje je nametnulo savremeno doba. Međutim, i u kući, u našem gnezdu, u našem prirodnom utočištu od spoljnih opasnosti, vrebaju podmukli i nevidljivi neprijatelji u obliku zagađenog proizvoda koji se koriste u izgradnji zidova, završnih obrada, opreme i nameštaja.

Nedavna istraživanja su pokazala da kvalitet vazduha u našim domovima i na radnim mestima može da prouzrukuju veći rizik po naše zdravlje od spoljašnjeg vazduha u mnogim gradskim centrima. Unutrašnji prostori koji su sve više hermetički zatvoreni, zbog uštede energije, čine sredinu koja je mnogo osetljivija, zato treba da vodimo računa kada treba da odaberemo opremu koja je napravljena od komponenti koje su bezbedne. To mora biti faktor koji je daleko važniji od same lepote opreme ili predmeta koji želimo u svom enterijeru. Drveni podovi predstavljaju zdravo i prirodno okruženje za ljude I životinje. To jeste istina, ali hajde da se uverimo da to nije trojanski konj! Podovi su jedna od najvećih površina vašeg doma. Spavate u prostoru gde je postavljen, dakle najmanje 8 sati dnevno provodite u kontaktu sa njim. To je više od trećine svog života. Vaša deca i unuci će se igrati na njemu. I iako to možda nećemo videti, neke aspekte podnih obloga ne treba da zanemarimo.

NEVIDLJIVI NEPRIJATELJ

Drveni pod je spa za vas i za vašu porodicu. Direktan kontakt sa prirodnim proizvodom kao što je drvo čini da se osećate dobro i stavlja vas ponovo u dodir sa svojim korenima. Na kraju stresnog dana, pomaže da vratite balans i uskladite se sa prirodom, slično kao kada bosim nogama hodate po toplom pesku ili po poljima sveže trave. Međutim, to jeste tako, ali samo ako drvo ne skriva neke tajne. Onda se ono može promeniti i to protiv Vas i može postati Vaš neprijatelj. Opasnost je podmukla jer je nevidljiva

golim okom, ali je vrlo stvarna. Da bisteste se nosily sa njom, treba da je poznajete.

BEZ RASTVARAČA

Podovi obrađeni sintetičkim rastvaračima obično oslobađaju isparljive materije, čak i mnogo godina nakon što su položeni. Iako u manjoj meri, čak i lakovi na bazi vode mogu da izazovu istu pretnju.

Listone Giordano posvećuje posebnu pažnju svim materijalima koji se koriste se u stvaranju drvenih podova i koristi isključivo samo ekološke i netoksične proizvode. Ova pedantna pažnja postaje još važnija kada se govori o matreijalima za završnu obradu. Veoma otporni Naturplus, Mattplus i Xplus su lakovi koji se nanose na drvo posebnom procedurom koji koristi ultraljubičasto svetlo da ih katalizuje. Za razliku od onoga što se dešava sa uopbičajnim lakovima i bojama, Listone Giordano lakovi imaju suvi ostatak od 100% proizvoda, što znači da ništa ne isparava ni tokom proizvodnje, ni nakon nje.

Zato su oni izbor broj 1. Jer štiti životnu sredinu I zdravlje ljudi.

 

BEZ FORMALDEHIDA.

Formaldehid je isparljivo organsko jedinjenje prisutno u prirodi u veoma malim dozama.

Može se otkriti u velikom broju živih organizama: u povrću, u voću, životinjama, mesu, ribi, pečurkama i mlečnim proizvodima. Ako je prisutan u vazduhu u koncentracijama iznad određene granice i ako smo mu izloženi dugom vremenskom periodu, to može biti štetno za pluća i može ugroziti zdravlje ljudi.

Formaldehid se nalazi u izduvnim cevima i dimu cigaretama, ali se takođe nalazi u raznim kućnim predmetima koje koristimo u svakodnevnom životu, kao što je: papir, smola, ekser, šminka, deterdženti, lekovi, tkanine i tako dalje. Skriva se u završnim obradama, ima ga u izobilju u lepkovima i u uopšte, građevinskim materijalima. Zbog popularnosti restauracije nameštaja i opreme, nivo formaldehida može premašiti prihvatljivu meru, pa tako prostorije postaju nebezbedne, pogotovo ako se ne provetravaju često. Listone Giordano sprovodi veoma stroge testove gde se kontroliše koncentracija formaldehida koji se nalazi u poluprerađenim predmetima i krajnjem proizvodu. Svi podovi su testirani i sertifikovani u količinama koje su često deset puta niže od sigurnosnog nivoa koje postavljaju čak i najstroži evropski propisi (evrop propis EN 717-2, nemački protocol AgBB-DIBt, francuski dekret 321/2011).

 

BEZ KONZERVANSA

Kupovina normalnih dnevnih namirnica uključuje mnogo više čitanja nego nekada. Lista sastojaka je mnogo duža nego ranije. Danas mnogi brinu o zdravlju potrošača, koji uvek čitaju informacije na etiketi na kojoj su navedeni i konzervansi. Konzervansi su široko korišćene supstance sa nesumnjivom koristi za očuvanje hrane, od proizvodnje pa do police u Vašoj kući. Međutim, dobra ideja da ograničite njihovu potrošnju da biste sprečili nagomilavanje u našim telima. I ista stvar važi i za drvo. Upotreba konzervansa je dozvoljena i široko rasprostranjena, ali klijent nije uvek toliko zabrinut o njima kao kad je hrana u pitanju. Pentaklorofenol, na primer, je široko korišćeno dezinfekciono sredstvo i pesticid koji koriste proizvođači i prodavci drva u ranim fazama i međufazama dugog procesa za očuvanje drveta još dok su sveži ili kada se zalihe nagomilaju u magacinu. Listone Giordano, zahvaljujući činjenici da kontrolišu ceo proizvodni proces od početka do kraja, i zbog toga što nude potrošaču proizvode kojima ćete sačuvati drvo na prirodan način, dovodi do očuvanje zdravlja svojih klijenata.

 

NEMA ZRAČENJA

Izlaganje jonizujućem zračenju, bilo kosmičko ili zemaljsko, je prirodni fenomen. Ali viši nivoi zračenja,

može biti opasno za ljude i njihovo zdravlje. Zračenje takođe oslobađa građevinski materijal i proizvodi

u kući. Ovaj fenomen se često ignoriše, uglavnom zbog nedostatka konkretnih zakona koji postavljaju precizne granice. Listone Giordano ima samodisciplinarni sistem koji podrazumeva stroge kontrole i

izuzetno uske granice radioaktivnih emisija kako iz sirovine, tako i iz krajnjeg proizvoda.

POVEZANE TEME

social position