fbpx

Dizajneri Listone Giordano Parketa

Dizajneri Listone Giordano parketa

NATURAL GENIUS

Ovaj katalog proizvoda Listone Giordano parketa predstavlja ono najbolje što postoji u svetu parketa. Najbolji diyajneri i najvažnije arhitekte današnjice, daju zadatak fabrici u kome pomeraju granice mogućeg i očekivanog, dajući novi život parketima. Sada je moguće imati parkete koji imaju zanimljive geometrijske oblike, jarke boje, daske velikog formata…

Kultura dizajna i duh savremenih inovacija su duboko u venama prirodnog genija. Natural Genius linija je nastala iz originalnog kulturnog projekta u hramu umetnosti i moderne arhitekture u Njujorku, u muzeju Gugenhajm Frenka Lojda Rajta. Odatle je ideja procvetala i raširila se pod vođstvom velikana međunarodnog dizajna kao što su Michele De Lucchi i Patricia Urkuiola, koji su znali da pruže jednostavan odgovor na složeno pitanje. Kako drveni pod može da ostane veran svojoj drevnoj tradiciji, ali da odiše autentičnim savremenim duhom?

Da li se drveni podovi mogu ponovo izmisliti? Da, sada može! Prirodni genij Listone Giordano posvećuje parket svetu savremenog dizajna, redefinišući estetska pravila klasičnih drvenih dasaka i uobičajenih obrazaca polaganja. To čini zahvaljujući talentu i dalekosežnom pristupu vrhunskih međunarodnih i italijanskih dizajnera, kao što su Michele De Lucchi, Patricia Urkuiola, Daniele Lago, Marc Sadler i Paola Lenti.. Natural Genius uključuje kolekcije koje dodaju ultramoderni dodir drvenim površinama .

Evo par arhitekata zaslužnih za isticanje genijalnosti prirode što bi mogao biti adekvatan prevod samog kataloga.

DANIELE LAGO

Asiago 1972. Pohađao je Italijansku školu za dizajn u Padovi. Pridružio se porodičnoj kompaniji kao veoma mlad, gde je počeo kao dizajner tako što je od samog početka dizajnirao smernice Lagovog identiteta. Nakon njegovog dolaska, kompanija je fokusirala svoje znanje na savremeni proizvod koristeći nove kanale komunikacije sa inovativnim stilom.

Danas je Daniele Lago umetnički direktor i izvršni direktor kompanije. Dugi period u bliskom kontaktu sa proizvodnim pitanjima, njegova sposobnost da definiše efikasne marketinške strategije i istovremeno eksperimentiše sa novim kanalima komunikacije učinili su Daniele Lago dizajnerom koji je usavršavao svoje kreativne kvalitete na terenu, razvijajući profesionalni pristup blizak dinamici proizvodnje. i sa fokusom na tržišta u razvoju. Dizajnirao je sve proizvode koji se trenutno nalaze u katalogu kompanije. Istraživanje, inovacije, promene, estetska strogost koja ne ostavlja prostora za dekoraciju radi sebe, funkcionalni dizajn koji se fokusira na suštinski stil za dom: ovo su ključne reči predstavljene u radu Daniele Lago.

SLIDE
Ovo je filozofija sa kojom je Daniele Lago kreirao Slide, kolekciju koja kombinuje geometriju i matematiku za generisanje horizontalnih i vertikalnih obrazaca. Stvarne površine dizajna enterijera gde magija transcendentalnih brojeva pretvara pravougaone oblike običnih drvenih dasaka u pastile, stvarajući beskrajne modularne kompozicije. Ko je rekao da geometrija ne može biti zabavna?

DANIELE LAGO

MATTEO NUNZIATI

Matteo Nunciati je osnovao svoj studio u Milanu 2000. Studio Nunciati se fokusira na arhitekturu za enterijere i dizajn radeći sa vrhunskim kompanijama u oblastima nameštaja, osvetljenja i predmeta. Specijalizovan za projektovanje luksuznih hotela, banja i rezidencijalnih projekata, dobio je razne prestižne nagrade, uključujući: Chicago Good Design Avard 2011 – SAD, 2011 Vallpaper Design Avard – UK, 2013 Citiscape Avard – Saudijska Arabija za najbolji arhitektonski projekat. Kreirao je i trenutno kreira projekte u Italiji, Švajcarskoj, Poljskoj, UAE, Kataru, Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu, Maldivima i Kini. Od 2004. predaje u dizajnerskim institutima i školama kao što su Nacionalni tehnološki univerzitet Tajpeja u Tajvanu i IDI Institut za dizajn enterijera u Milanu. Godine 2006. izabran je kao deo najreprezentativnijih međunarodnih dizajnera od 1954. do 2006. godine za izložbu „50+2i Italian design“ u Pekingu. Njegovi projekti se objavljuju u vrhunskim italijanskim i međunarodnim trgovinskim časopisima.

FOXTROT
Modularna podna obloga od tri geometrijska oblika: jednog kvadrata i dva pravougaonika koji održavaju ravnotežu između linija i površina, između materijala i boja inspirisani znakom modernosti.

MATTEO NUNZIATI

PATRICIA URQUIOLA

Patricia Urkiola živi i radi u Milanu, gde su njenu profesionalnu karijeru oblikovali očevi milanske škole, Munari, Betineli i Ahil Kastiljoni. Godine 1991. počela je da radi za Maddalenu De Padova, gde je upoznala Vika Magistretija, sa kojim će kasnije sarađivati. Godine 1998. započela je kreativno partnerstvo sa Morosom.

Godine 2001. otvorila je sopstveni dizajnerski studio u Milanu sa fokusom na dizajn, instalacije i arhitekturu. Kao dizajner radila je sa desetinama različitih kompanija, uključujući Agape, Alessi, B&B Itali, Driade, Flos, Foscarini, Kartell, Molteni, Rosenthal i Cassina. Neki od njenih proizvoda izloženi su u stalnim zbirkama MoMA u Njujorku i drugim muzejima. Nagrađena je za dizajnera godine od strane časopisa Vallpaper i Elle Deco, a za dizajnera decenije 2000-2010 od strane nemačkih časopisa Home i Hauser. Dobila je, pored toga, nagradu Red Dot i Chicago Athenaeum Good Design Avards. Samostalne izložbe njenih radova bile su izložene u muzejima širom sveta.

BISCUIT
Ponekad se dešava da drvene ploče „trče“ jedna pored druge, pa stoga moraju „izgladiti oštre ivice“ kako bi ponovo otkrile neviđenu harmoniju. Ići tako daleko da se „spajaju“ i kombinuju jedno drugo. Blago konveksan obris upotpunjuje dizajn naglašavajući senzacije materijala i taktilni doživljaj drveta.

PATRICIA URQUIOLA

MARC SADLER

Francuski državljanin rođen u Austriji, Mark Sadler je dugo godina živeo i radio u Evropi, Severnoj Americi i Aziji. Jedan od prvih studenata koji je diplomirao esthetikue industrielle” na ENSAD-u u Parizu sa završnim radom iz eksperimentisanja sa plastikom. Početkom sedamdesetih usavršio je prvu ski-čizme od termoplastičnog materijala koji se potpuno može reciklirati, a potom je komercijalizovala italijanska firma Caber.

Odatle potiče njegova specijalizacija kao sportski dizajner, što je dovelo do bliske saradnje sa najznačajnijim multinacionalnim sportskim kompanijama u svetu. Rad u ovom sektoru, koji je često bio pionir istraživanja novih materijala i tehnika, pružio mu je iskustvo koje mu je omogućilo da unese inovacije u tradicionalnije oblasti gde je postavljen koncept dizajna kao čistog estetskog oblika. Nagrađen 4 puta sa Compasso d’Oro ADI (Udruženje za industrijski dizajn), njegov rad je tokom godina osvojio mnoge međunarodne nagrade za dizajn. Zaštitnik za leđa njegovog motocikliste dizajniran za Dainese sada je smešten u stalnoj kolekciji dizajna u MOMA u Njujorku, a lampa Mite (Foscarini) je deo dizajnerske kolekcije Beaubourg-a u Parizu.

FABRIQUE
Gornji sloj od dragocene breze dobija novu ličnost bogatog tekstila zahvaljujući inovativnoj površinskoj obradi, bojama i tehnici unakrsnog šivanja.
Fabrikue ima svoju priču za ispričati, evocirajući velike industrijske revolucije kada se tehnologija kretala velikom brzinom stvarajući nove stilove života. I čovek je poleteo sa njom prateći svoje korene. To je realnost sa kojom se danas suočavamo.

MARC SADLER

PAOLA LENTI

Od 1994. godine Paola Lenti sledi koherentnu i dinamičnu preduzetničku strategiju zasnovanu na istraživanju i eksperimentisanju koja je dovela do toga da se kompanija uspostavi kao međunarodna referenca u svetu dizajna. Ulazak u svet Paole Lenti je kao otkrivanje uravnoteženih i suštinskih novih pejzaža dizajna u kojima suprotnosti postaju komplementarne: prošlost i sadašnjost, enterijer i eksterijer, tradicija i tehnologija.

U ovom pristupu može se pronaći spokojan suživot naizgled različitih uticaja: gde su metalne i drvene strukture dizajnirane da budu izdržljive; gde moderni i udobni enterijeri sedišta žive rame uz rame sa najnovijim rešenjima za eksterijere; gde se kreiraju elegantni ručno heklani tepisi sa cvetovima od visokotehnoloških prediva. Svaki dizajn pripisuje svoju originalnost odabiru i stvaranju materijala i jednostavnosti njegovih oblika. Komadi su kreirani da budu bezvremenski u pogledu kvaliteta, funkcionalnosti, boje i estetike.

PERIGAL
Perigal je originalni drveni pod inspirisan proslavljenim dokazom Pitagorine teoreme i njegovom briljantnom geometrijom zasnovanim na disekcijama. Neobičan spoj znanja pruža novu snagu – to je u stvari izvanredan rezultat susreta između bogatstva stručnosti u drvetu Listona Đordana i nepogrešivog, prepoznatljivog stila Paole Lenti.

PAOLA LENTI

ALEXANDER BRENNER

Aleksandar Brener je studirao od 1981. do 1987. na Univerzitetu u Štutgartu i diplomirao je sa odlikom u oblasti arhitekture i urbanizma.

Godine 1990. Brener je osnovao sopstveni studio i počeo da predaje na nekoliko univerziteta. Atelje se fokusira na vile i stambene kuće, umetničke galerije i privatne umetničke kolekcije. Njegovi projekti su dugo dobijali najviše međunarodno priznanje i objavljivani širom sveta. Zajednička osnova za sve projekte je integrisano planiranje, koje kombinuje kako objekat tako i enterijer i razradu celokupnog nameštaja i opreme na jednom dizajnerskom jeziku.

Na ovaj način se sva prostorna pitanja razmatraju na način da se stvori holistička struktura koja je temeljno osmišljena do najsitnijih detalja. Brener je dobio mnoge nagrade za svoj rad, a čak je i Gete institut u Nemačkoj odlikovao Aleksandra Brenera 2016. godine kao jednog od 10 najboljih nemačkih arhitekata. Posebno u vezi sa izložbama njegovog stvaralaštva objavljene su monografije 2011, 2013. i 2015. godine.

Kao gotovo logična posledica njegovih projekata sa bezbrojnim razvijenim pojedinačnim komadima, danas realizuje sve više dizajnerskih proizvoda za različite kompanije.

ALEXANDER BRENNER

MICHELE DE LUCCHI

Sa diplomom arhitekture u Firenci, bio je na čelu pokreta kao što su Cavart, Alchimia i Memphis tokom godina radikalne i eksperimentalne arhitekture. Godine 1987, nakon godina studija, dizajnirao je Tolomeo za Artemide, stonu lampu sa kojom je osvojio svoju prvu nagradu Compasso d’oro. Ubrzo je postala arhetip lampe sa podesivim krakovima. Od 1988. do 2002. De Lucchi je bio na čelu Olivetti Design odeljenja za koje je dizajnirao laptopove, monitore, štampače, faksove i računare. Svoj drugi Compasso d’oro dobio je 2001. zahvaljujući dizajnu štampača Olivetti Artjet 10. Tokom svoje duge karijere razvijao je eksperimentalne projekte za Compak Computers, Philips, Siemens i Vitra.

Dizajnira zgrade i izložbe za muzeje kao što su Trijenale u Milanu, Palazzo delle Esposizioni u Rimu, Neues Museum u Berlinu, Fondacija „Cini” u Veneciji i Gallerie d’Italia na Piazza della Scala u Milanu. Godine 1990. osnovao je privatnu produkciju, u okviru koje De Lucchi dizajnira proizvode bez naručivanja, koristeći tehnike i veštine ručne izrade. Izbor njegovih „predmeta“ dostupan je u najvažnijim muzejima u Evropi, SAD i Japanu.

Medoc Natural Genius kreirali su Michele De Lucchi i Philippe Nigro. Njegov originalni i nepogrešivi trapezni oblik oslanja se na konusni oblik drvenih trupaca. Istovremeno, Medokov dizajn stvara vizuelni kontinuitet sa starim daskama, „kada daske nisu bile ispravljene kako bi se izbeglo nepotrebno trošenje drveta“.

MICHELE DE LUCCHI

SEBASTIANO CANZANO

Sebastiano Canzano je rođen u Bariju 1971. godine i diplomirao je sa odličnim uspehom na Univerzitetskom institutu za arhitekturu u Veneciji sa tezom pod nazivom „Muzej savremene umetnosti za decu“. Tokom njegove univerzitetske karijere, obuka kod prof. Raimonda Perrachona u Marseju i kod prof. Umberta Tubinija u Veneciji bila je osnova za stvaranje njegovog izražajnog identiteta. Nakon niza radnih iskustava sprovedenih između Londona i Lajpciga prolazeći kroz Marsej, 2001. godine otvara sopstveni studio u Bariju: od tada je studio akumulirao iskustvo u vođenju projekta od koncepta do detalja malih razmera, oba u Italiji. i u inostranstvu.u inostranstvu.

Renoviranje istorijskih zgrada i vila u Pulji i širom sveta, kao i izgradnja stanova, kancelarija i kuća na visokom nivou samo su deo mnogih projekata u kojima je Sebastiano Canzano uključen. Studio Sebastiano Canzano je specijalizovan za regeneraciju i renoviranje zgrada, kao i za izgradnju od nule smeštajnih objekata, vila, prestižnih rezidencija i poslovnih objekata.

2019. godine studio se preselio u prostor Archimake, inovativni start-up povezan sa svetom arhitekture, umetnosti i dizajna, čiji je osnivač zajedno sa Frančeskom Marelom i izvršnim direktorom.

Loop, Listone Giordano otkriva „bešavnu“ površinu Sebastiana Canzana. Sve to, polazeći od pretpostavke da bez ograničenja ne bi bilo oblika, a da bez oblika ne bi bilo znanja. Ograničenje stoga mora biti prihvaćeno, poznato i priznato. Može li se igra geometrijskog oblika sakriti sa našim percepcijama i beskrajno pomerati napred granicu, koncept granice? Loop je drvena površina nameštaja koja zadivljuje svojom sposobnošću da neprimetno obuhvati prostor zabavnom prirodnošću.

SEBASTIANO CANZANO

social position